Una visió de la sexualitat divertida, diversa i respectuosa... (2)

18/12/2018

Diari independent malarrassa: Una visió de la sexualitat divertida, diversa i respectuosa per a sensibilitzar i treure tabús. Escrit a l'apartat Món Cooperatiu per: Ana Belén Mesa

Aquesta experiència té una finalitat també de sensibilització?

Sí, el nostre objectiu és que quan algú surti de la reunió ho faci amb la sensació que ha après alguna cosa i s'ho ha passat bé. Fem molt èmfasi en això i per aquest motiu la sessió la dividim en tres parts. A la primera parlem de la cosmètica eròtica, una manera de començar suau i anar pujant de to. Sempre diem que primer s'ha de respectar un mateix i descobrir el que li agrada i després ja pot estar amb algú altre, sinó, no anem enlloc. Així ensenyem coses que poden fer per posar-se en situació, sobretot aquelles dones que per càrrega de treball, normalment mental, els costa posar-s'hi i dedicar-se una estona a elles mateixes, soles o acompanyades. A la segona part parlem de salut i d'higiene.

Expliquem les boles vaginals, que erròniament les coneixem com a boles xineses perquè el seu origen és més japonès, on les geishes les utilitzaven per enfortir la musculatura vaginal per realitzar diferents pràctiques sexuals. Però a part d'una joguina per passar-s'ho bé, tenen una vessant important per al sòl pèlvic, unes fibres entrellaçades entre elles i que ens aguanten tot el que tenim a sobre i que pel sol fet de la gravetat,es debilita, sobretot les dones que han tingut fills. Si aquestes fibres no s'enforteixen, podem tenir problemes com pèrdues d'orina, prolapses de la matriu o despreniments, arribant a necessitar operacions. També els passa als homes, i un dels productes estrella de les farmacèutiques són els bolquers per adults. No hi ha necessitat de passar-ho malament quan es pot exercitar, tonificar i millorar amb un mes o mes i mig de posar-te-les durant 10 o 15 minuts. Aleshores expliquem la copa menstrual i altres productes com l'esponja marina, que a manera de tampó, absorbeix moltíssim sense els efectes nocius d'aquest. Però el producte estrella és la copa de silicona mèdica que s'ha d'aprendre a posar, però en un parell de regles es fa. Sobre aquest tema hi ha molts dubtes, com què fer si ets fora de casa. Bé, doncs de la mateixa manera que abans ens emportàvem recanvis a la bossa, ara ens hem d'emportar una ampolla o got plegable, per esterilitzar. Buides al vàter, i poses la copa al got o ampolla mentre t'eixugues. Altres dones ens diuen que vessa, això sol ser perquè està mal posada, ja que s'ha d'inclinar cap a l'esquena perquè baixa pel darrere, o per la mida, que ha de tendir a ser petita perquè s'obri bé. Finalment, passem a la part de joguines i fem un resum de tot. Quan acabem, reservem un espai a part, que amb l'excusa de comprar alguna cosa o no, és el moment on es fa aquella pregunta més íntima que no han fet, per vergonya o perquè no ha sorgit el moment en les converses del grup.

Quina sessió més completa, toqueu moltes vessants al voltant de la sexualitat. Has vist canvis durant aquests 12 anys?

Sí, és clar. Per exemple, en les franges d'edat. Abans estaven entre els 30 i 50 i ara s'ha estès dels 20 cap amunt. A cada edat hi ha preguntes diferents, ara notem que les dones joves d'uns 20 anys volen fer una carmanyola picant en grup, amb motiu d'una festa de pijames i tenen ganes de saber què és el que és important. També hi ha dones de més anys que per diverses circumstàncies no han tingut mai sexe i es troben que han conegut una parella i no poden tenir relacions perquè l'himen s'ha endurit i han de passar per quiròfan. És preocupant i trist que encara hi hagi tabús i que no se'n parli normalment, que no ens coneixem a nosaltres mateixos, que no es necessita parella per gaudir del sexe i que dins del marc del respecte hi ha moltes possibilitats de gaudir. 

En aquest sentit, i suposo que per treballar la base, també feu jornades de sensibilització pel jovent.

Sí, aquesta setmana passada n'hem fet dues pel Dia Mundial de la Sida. És curiós veure que tant nois com noies estaven molt interessades per saber com funciona, per exemple, la copa menstrual. El jovent no té tabús, però a vegades, no reben informació, senten coses i ningú els hi explica i busquen referents. A les escoles es fa alguna classe sobre salut sexual, però no donen resposta a preguntes com saber quan ha de ser la primera vegada, què he de fer, si em trobo amb això què faig? tenen moltes preguntes que no es responen. Jo crec que hi hauria d'haver una iniciació al sexe o al joc eròtic, que és el que es fa en aquestes sessions, respondre dubtes de manera natural, amb normalitat. Ens agradaria que ens busquessin més perquè creiem que és necessari parlar més, donar respostes a aquestes preguntes si volem que hi hagi canvis.